HBOR snizio kamate za poduzetnike i javni sektor – krediti za JLS po stopi već 1,75 posto

Kako bi pojednostavnili, te poduzetnicima i javnom sektoru olakšali pristup svojim sredstvima kreditiranja, HBOR je od 1. svibnja ove godine 25 svojih programa kreditiranja sažeo u devet programa koji su objedinili sve pogodnosti, a uvedene su i nove.

Tržišno konkurentni poduzetnici koji se bave djelatnostima od posebnog interesa – poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada tako svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu od 1,55 posto, uz mogućnost dodatno sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike.

Jedinice lokalne samouprave i njihove agencije i ustanove mogu, pak, ovisno o području ulaganja, ostvariti kamatnu stopu od 1,75 posto ili 2 posto bez naknade za rezervaciju sredstava. Nižu stopu, od 1,75 posto ostvaruju gradovi, općine i županije sa područja od posebne državne skrbi, dok je stopa za ostale 2 posto. Rok korištenja kredita je u pravilu 12 mjeseci, a ovisno o namjeni i dinamici ulaganja može biti i duži. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček od 5 godina. Za ulaganja u turizam moguće je dobiti rok otplate i do 17 godina. Krediti se mogu koristiti za investicijska ulaganja izgradnje društvene i poslovne infrastrukture, te projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Iznos nije ograničen i ovisi o specifičnostima i kreditnoj sposobnosti korisnika, kao i namjeni i strukturi ulaganja kao i raspoloživim izvorima financiranja HBOR-a, no u pravilu se ne odobravaju krediti u nižem iznosu od 300 tisuća kuna.

Novost u HBOR-u je i to što su dosadašnja tri programa za financiranje EU projekata objedinili u jedan, preko kojega jedinice lokalne samouprave mogu ostvariti kamatnu stopu od 1,75 posto za kredite do 10 godina, te 1,9 posto za one duže od 10 godina.

Najniži iznos kredita je 200 tisuća kuna, a najviši ovisi o specifičnostima i kreditnoj sposobnosti korisnika kredita, namjeni i strukturi ulaganja, te raspoloživim izvorima financiranja HBOR-a. Ovisno o namjeni, krediti su na 15 godina, uključujući poček do tri godine, dok se za ulaganja u turizmu može odobriti i rok otplate do 17 godina. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)