Izborna skupština HZŽ

Fokus u 2019. bio je preuzimanje poslova državne uprave

U ponedjeljak će se u Zagrebu održati Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija. Osim usvajanja dokumenata vezanih uz rad Udruge, Skupština će birati predsjednika i potpredsjednika HZŽ na mandat od dvije godine, a na temelju prijavljenih kandidatura. 

Aktualni je predsjednik Hrvatske zajednice županija  župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a funkciju potpredsjednika do izbora u Europski parlament obnašao je Valter Flego. 

Na skupštini će se između ostaloga iznijeti izvješće o radu za ovu godinu, te predstojeće aktivnosti u godini koja dolazi.  

Kako kažu u Zajednici županija, U 2019. nastavili su zagovarati interese i potrebe regionalne i lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Nakon sastanaka župana s Vladom Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Rijeci, održani su sastanci u Zagrebu i Zadru. Glavne teme sastanaka, ali i većine aktivnosti Zajednice u proteklom periodu, bile su prenošenje poslova ureda državne uprave na županije i nova NUTS klasifikacija. Održan je niz radnih sastanaka s ministrom uprave Ivanom Malenicom i ministrom financija Zdravkom Marićem u želji da se preuzimanje poslova što bolje pripremi te da u potpunosti ostvari ciljeve racionalizacije i optimizacije.

U fokusu rada Hrvatske zajednice županija je i međunarodna suradnja pa je ove godine izaslanstvo župana i njihovih zamjena posjetilo Hrvate u Vojvodini, održan je i 9. forum hrvatskih i poljskih regija u Lubuskom vojvodstvu, dok će se sljedeće godine održati u Osječko-baranjskoj županiji. Nastavljen je i aktivan rad u Europskom odboru regija te Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. 

Važniji projekti Hrvatske zajednice županija su: Budućnost Hrvatske, Otvoreni proračun, Volim svoju županiju, Crossover te Mi možemo jednako. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave i Državnom školom za javnu upravu izdan je Antikorupcijski priručnik za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Radne skupine  održale su preko 20 ak radnih sastanaka i edukacija te uputile mišljenja na 50 propisa, nacrta zakona i prijedloga izmjena.  (L.K.)