Čak četiri grada iz Istarske županije nose titulu najboljih, zbog kvalitete života Županija dobiva nove stanovnike

Izbor za najbolji grad po kvaliteti života, obrazovanju i demografiji te gospodarstvu je iza nas, a kao i lani, najveći broj finalista, pa i pobjednika, dolazi iz Istarske županije. Inače, izbor uz naš portal Gradonačelnik.hr organizira i Hanza media i agencija Ipsos. Ove je godine u kategoriji kvalitete života pobjedu među srednjim gradovima opet odnio Poreč, Pula u kategoriji gospodarstva, a Labin i Pazin u kategoriji obrazovanje i demografija. Takvi podaci sigurno su onda i važan razlog zašto se u Istarskoj županiji doseljava sve više stanovništa, lani čak 4.247 osoba.

Rast zaposlenosti i niska nezaposlenost, izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, tek su neki od faktora koji su dali Poreču titulu najboljeg za kvalitetu života.

„U Poreču smo odlučili biti grad koji će svoje stanovnike pratiti i biti potpora od rođenja do duboke starosti. Uz stalni porast broja stanovnika i trend pozitivnog prirodnog prirasta, vijest da  je u 2018. u Poreču rođeno 10% više beba nego godinu ranije nas je posebno razveselila, jer pokazuje da Poreč ide u pravom smjeru“, istaknuo je prilikom izbora gradonačelnik Loris Peršurić

Vlastitim sredstvima Grad financirala gradnja čak dviju osnovnih škola i sportske dvorane, te je omogućena jednosmjenska nastava za sve učenike. Grade se vrtić i jaslice. U škole i vrtiće u protekle dvije godine uloženo je oko 90 milijuna kuna, dok će po dovršetku ulaganja još dva nova vrtića taj iznos premašiti 100 milijuna kuna.

Nadalje, s milijun kuna godišnje Poreč osigurava jedne od najvećih stipendija u državi. U iznosu od 600 do 1.200 kuna za učenike, odnosno, od 800 do 1.600 kuna za studente.

Tri tisuće porečkih umirovljenika koristi jednu od gradskih nadstandardnih mjera, a radi se o sufinanciranju dopunskog zdravstvenog osiguranja, sufinanciranju komunalne naknade, boravak u Domu za starije, hospiciju...

Pula je bila ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova u kategoriji gospodarstvo. Po podacima za prošlu godinu su uvjerljivi rekorder po subvencijama za poduzetnike po glavi stanovnika, a u posljednje dvije godine imaju tisuću novozaposlenih. 

Pula svake godine osigurava paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva kroz koji poduzetnicima dijeli milijun kuna bespovratnih potpora, iako je ove godine taj iznos već povećan na 1,5 milijuna kuna, zbog velikog interesa. Ukupno je u  posljednje četiri godine Grad za poduzetnike izdvojio više od osam milijuna kuna.

Preko svoje Istarske razvojne agencije, kroz razne programe, mjere i EU projekte za poduzetnike su, pak, plasirali preko 528 milijuna kuna, a jedan od značajnih projekata za razvoj poduzetništva sigurno je gradnja Poduzetničkog centra Coworking Pula, vrijednog 23 milijuna kuna, a za kojeg su 85 posto sredstava osigurali iz EU fondova.

Grad osigurava paket od ukupno devet mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva. ‘Naša je dužnost i obaveza prije svega stvoriti sve pretpostavke za povoljno poduzetničko okruženje koje će motivirati poduzetnike da rade i razvijaju se u našem gradu, čime posljedično stvaraju dodatnu vrijednost za cjelokupnu zajednicu. Izravni bespovratni poticaji Grada zasigurno pomažu u poslovanju, no važne su i ostale aktivnosti koje kao Grad redovno provodimo, od unapređenja predškolskog i školskog sustava do ulaganja u infrastrukturu, čime se značajno unapređuje kvaliteta života u Puli. Stoga i ne čudi što je Pula danas jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj’, rekao je  gradonačelnik  Boris Miletić.

Pazin je odnio naslov najboljeg u kategoriji velikih gradova za obrazovanje i demografiju. Taj istarski Grad oko 58 posto proračuna izdvaja za  obrazovanje, socijalnu politiku i mlade. 

Pazin je samo ove godine za dogradnju i rekonstrukciju Dječjeg vrtića Olga Ban osigurao 7,2 milijuna kuna dok je u osnovnoškolsko obrazovanje uloženo oko 16,2 milijuna kuna. Već dugi niz godina osigurava svojim učenicima i studentima stipendije u iznosima od 550 i 700 kuna, a u prošloj je godini isplaćeno ukupno 421.250 kuna.

U prošloj godini osigurano je 650.427 kuna za pružanje pomoći i podrške obiteljima mjerama poput naknada za novorođenčad za što je osigurano ukupno 328 tisuća kuna te naknada za treće dijete u vrtiću ili školi. Za podršku ranjivim skupinama društva izdvojeno 786.682 kuna čime se pokrivaju troškovi stanovanja, ogrjeva, socijalne pomoći itd.

Što se EU projekata tiče, u Pazinu posebno naglašavaju projekt „INkluzivne škole 5+“ kojem je Grad Pazin vodeći partner, koji je započeo u školskoj godini 2017./18. i traje 48 mjeseci. Provodi se u 11 odgojno-obrazovnih ustanova. Tijekom 4 godine trajanja projekta bit će uključeno 64 učenika s teškoćama u razvoju za koje će biti osigurani pomoćnici u nastavi ili stručno komunikacijski posrednici. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna.

Nakon što su lani ušli u finale izbora za najbolji grad u kategoriji kvaliteta života, Grad Labin ove je godine bio u utrci za titulu najboljega u kategorijama kvaliteta života te obrazovanje i demografija, gdje je i odnio pobjedu.

 „Trudimo se osigurati ugodan život svima. U fokusu su nam mladi: želim da u Labinu ostanu sva naša djeca, uključujući mojih troje. Kad ujutro idem na posao, najviše o tome mislim. A da bi vam mlade obitelji i njihove djeca ostajali, osnovni su preduvjeti da roditelji imaju posla, dobri vrtići i kvalitetne škole, potom stipendiranje studenata“, kazao je prilikom izbora gradonačelnik Valter Glavičić.

Labin je u prošloj godini izdvojio 9 milijuna kuna za predškolski odgoj i školstvo, a ove su godine djelatnicima labinskih vrtića povećane plaće za četiri posto. Od projekata se ističe 800 tisuća kuna vrijedno proširenje dječjeg vrtića Gloria kojim je osigurano da svako dijete s područja grada Labina ima svoje mjesto u vrtiću.  Tu je i 360 tisuća kuna vrijedan projekt „INkluzivne škole 5+“ kojim je omogućena  pomoć u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju.

Labin je prije dvije godine bio prvi i po izdvajanjima za sport, a to se nastavlja i dalje, pa se  godišnje za održavanje sportskih objekata izdvaja oko milijun kuna te još 2,4 milijuna za brigu o sportašima. Ove je godine otvorena nova boćarska dvorana, a u izradi je i projekt rekonstrukcije gradskog stadiona.

Jedan od dugoočekivanih i veoma važnih projekata za zadovoljstvo građana Labina je gradnja Doma za starije koja kreće početkom iduće godine. Radi se o projektu vrijednom oko 23 milijuna kuna kojim će se osigurati smještaj za 63 stalna korisnika te za još 20 umirovljenika u dnevnom smještaju.

Osim  pobjednika, u finalu su bili Novigrad i Umag.

Umag je nakon prošlogodišnje pobjede u kategoriji demografija, obrazovanja i socijalne politike, ove godine ušao u finale u kategorijama obrazovanja i gospodarstva.

Umag je prije dvije godine uveo besplatne vrtiće za svu djecu, a ove godine kao prvi i jedini grad u zemlji, kreće u projekt gradnje srednje škole, u koju će uložiti preko 80 milijuna kuna vlastitih sredstava. Od svog rekordno visokog ovogodišnjeg proračuna, koji iznosi 234 milijuna kuna, čak 85 milijuna usmjereno je za djecu i obrazovanje.

Umaški sustav izdvajanja za odgoj i obrazovanje jedan je od najboljih u državi, ali i na razini EU-a. Samo u 2016. godini za obrazovanje su izdvojili 57 milijuna kuna, gotovo 37% proračuna, a rezultati projekta su mjerljivi – od 309 mališana u 2009. godine, broj upisane djece u vrtićima se povećao na 646 u 2018. godini. Naknade za bebe u Umagu iznose 1.500 kn po djetetu, neovisno o materijalnom statusu, no ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, tada se dijete prati s 500 kuna do 1.000 kuna mjesečno do godine dana starosti, kada stječe uvjete za besplatne jaslice. Od upisa u vrtić, Grad Umag za svako dijete izdvaja 2.500 kuna mjesečno, odnosno 180.000 kuna u šest godina.

Grad je u posljednje dvije godine u poduzetničke zone uložio oko 20 milijuna kuna, a otvaranjem nove poduzetničke zona Marketi osigurano je gotovo 300 novih radnih mjesta. U poduzetničkoj zoni Ungarija odvijaju se infrastrukturni radovi kojima će se osigurati 17 novih parcela za gospodarstvenike, a trenutno se radi i na uređenju industrijske zone, za što Grad ulaže 15 milijuna kuna. Umag je prošle godine bio i prvi Grad po padu nezaposlenosti u Istarskoj županiji s padom broja nezaposlenih od čak 17 posto u 2018. godini naspram 2017. godine.

Baš kao i prošle godine, Grad Novigrad-Cittanova i u ovogodišnjem je izboru izborio ulazak u finale u sve tri kategorije – gospodarstvo , obrazovanje i demografija, te kvaliteta života.

Novigrad se već nekoliko godina ističe s novčanim nagradama za najbolje učenike i studente, a prošle su godine ti  iznosi udvostručeni, pa tako učenici dobivaju nagrade od 1.000 kuna, a studenti od 2.000. kuna. U Novigradu nema neupisane djece u vrtiće, a Grad sufinancira čak 70 posto troškova, dok je roditeljima s dvoje i više djece u vrtiću cijena smanjena za dodatnih 20 do 50 posto. Za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i djecu s poteškoćama u razvoju vrtić je u cijelosti besplatan.

„Ova nam je godina rekordna po broju upisanih učenika prvih razreda osnovne škole, njih čak 57, kao i po upisima djece u vrtiće. Obzirom na ove pozitivne trendove i zadnje pokazatelje, pred nama je obaveza dogradnje dječjih vrtića, kako bi slijedeće godine bili spremni i zadovoljili sve potrebe upisa u naše dvije predškolske ustanove. “, rekao je nedavno gradonačelnik Anteo Milos.

Od prošle godine Grad sufinancira nabavu svog ostalog radnog materijala za sve učenike prvih razreda, učenike slabijeg imovinskog stanja, te učenike s teškoćama u razvoju. Zahvaljujući sufinanciranju od strane Grada, roditelji srednjoškolaca plaćaju samo 12 posto troškova prijevoza, dok su dvije najosjetljivije skupine – učenici slabijeg imovinskog stanja i oni s poteškoćama u razvoju i ovdje u potpunosti oslobođeni plaćanja.

U dogledno vrijeme Novigrad će dobiti i novu Talijansku osnovnu školu (TOŠ), čiji je osnivač Istarska županija, ali je Grad aktivno uključen, kroz primjerice, davanjem zemljišta, sudjelovanjem u projektiranju i djelomičnom sufinanciranju. Od gospodarskih projekata i ulaganja jedan od najvažnijih je Radna zona Sveti Vidal u koju je Grad je do sada uložio oko 20 milijuna kuna. U Zoni trenutno posluje 15-ak gospodarskih subjekata koji zajedno imaju oko 300 zaposlenika, a novim investicijama u zonu očekuje se otvaranje 50 novih radna mjesta u naredne dvije godine, a Grad odavno investitorima u Zoni osigurava razne beneficije i poticaje poput olakšica prilikom kupovine zemljišta i plaćanja komunalnog doprinosa.

Programom razvoja poduzetništva Novigrad već treću godinu zaredom izdvaja po 70 tisuća kuna godišnje za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima. U ovoj su godini u planu i drugi poticajni projekti za gospodarstvo te se za te potrebe iz proračuna ukupno planira izdvojiti 225 tisuća kuna.

Ovakve mjere koje provode svi istarski gradovi, uz stalni razvoj projekata u gospodarstvu, siguran su preduvjet za kvalitetniji život. Prepoznali su to i mnogi stanovnici iz zemlje, ali i inozemstva, na što ukazuju statistički podaci. U Istarsku županiju protekle se godine doselilo više stanovnika nego što ju je napustilo, pokazali su ovogodišnji podaci Državnog zavoda za statistiku. Lani je u županiju doselilo 4.247 stanovnika, od čega ih je 1.482 stiglo iz drugih županija, a 2.765 iz inozemstva. Odselilo ih je pak 2.848. (L.K.)