Brodsko-posavska županija: 445.000 kuna za potpore udrugama za projekte i programe iz poljoprivrede

Brodsko-posavska županija objavila je natječaj za financijsku potporu udrugama u  programima, projektima i manifestacijama koji doprinose razvoju poljoprivrede i očuvanju ruralnog prostora na području Brodsko-posavske županije. U ovogodišnjem proračunu za tu je svrhu osigurano 445 tisuća kuna. 

Kako je navedeno, to se odnosi na podršku u osnivanju te radu i organizacijskom razvoju udruga s područja županije (potpora mladim poljoprivrednicima, sufinanciranje provedbe godišnjeg programa aktivnosti LAG-a Posavina, LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Slavonska ravnica, udruge mljekara Brodsko-posavske županije, provođenje programa uzgoja nazimica, proširenje genetske varijabilnosti, monitoring kvalitete meda, organizacija sadnje šuma te zaštitu u zbrinjavanju napuštenih i zaštićenih životinja). Nadalje, za edukaciju članova udruga kroz organiziranje i sudjelovanje na tečajevima, osposobljavanjima i posjetima oglednim proizvođačima i uzgajivačima, potom za organizaciju  manifestacija (pokladna jahanja, Poljoprivredno poduzetničke ideje 2020., Nacionalna izložba pasa CAC-HR, Natjecanje orača, Izbor najuzornije seoske žene) i sudjelovanje na izložbama i sajmovima u svrhu prezentacije, promocije i unapređenja trženja  poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina.

Najniži iznos financijskih sredstava koji se može odobriti za financiranje pojedinog programa, projekta ili manifestacije je 1.000 kuna, a najviši do 60.000 kuna, odnosno do 100.000 kuna za potpore mladim poljoprivrednicima.

Program, projekt ili manifestacija može se financirati u 100% iznosu prihvatljivih troškova programa/projekta/manifestacije, pri čemu potencijalni prijavitelji i partneri nisu dužni osigurati sufinanciranje iz vlastitih sredstava. U slučaju da se ne financira u 100% iznosu iz proračuna Brodsko-posavske županije, udruga je dužna osigurati preostali iznos financiranja do punog iznosa financiranja programa/projekta/manifestacije.

Rok za podnošenje prijedloga programa, projekta ili manifestacija je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog 2020. godine. (Brodsko-posavska županija, L.K.)