Brodsko-posavska županija: Krenule pripreme za 3,8 milijuna kuna vrijedan projekt Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo

Strateški razvojni projekt Regionalog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo koji je trenutno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a čija vrijednost je 3,8 mil. kuna, prijavljen je u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.  Tijekom projekta će se razviti suradnja i odnosi sa svim relevantnim znanstveno-istraživačkim / inovacijskim institucijama (javnim i privatnim) u RH kako bi se postiglo sinergijsko djelovanje, odnosno u RTICSu uspostavio komplementaran opseg djelatnosti (suradnja gospodarstva, sustava strukovnog i visokog obrazovanja te istraživačko-inovacijske infrastrukture) na razini Slavonije, RH i šire regije.

Centar je osmišljen, kao dio regionalne inovacijske infrastrukture, u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta za razvoj i inovacije te jačanja međunarodne konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora, uglavnom poduzetnika kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj i inovacije.

Ključne usluge RTICS-a uključuju tehnološke usluge i usluge inženjeringa u područjima 3D tehnologija, naprednih proizvodnih tehnologija, naprednih materijala, automatizacije i robotike, digitalne transformacije; programe usavršavanja u području naprednih proizvodnih tehnologija, 3D tehnologija, automatizacije i robotike, upravljanje inovacijama; usluge poslovne podrške u područjima inovacijskih programa za MSP-ove, razvoja novih proizvoda i usluga, transfera znanja i tehnologije, komercijalizacije inovacija, internacionalizacije poslovanja; usluge inkubacije novoosnovanih inovativnih tehnološko orijentiranih tvrtki; te zakup prostora i opreme.

Slijedom toga jučer je u Velikoj vijećnici županijske uprave održan sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije na čelu sa zamjenikom župana Damirom Mirkovićem i ravnateljicom CTR-a Mirelom Brechelmacher sa predstavnicima Svjetske banke na temu analize potreba gospodarstva u BPŽ. To je prvi sastanak sa ovim timom i još će nekoliko uslijediti, a poseban fokus će staviti na razvojne potrebe poduzetnika između kojih se nalazi i županijski projekt "RTICS" koju je u fazi realizacije projektne dokumentacije. (Brodsko-posavska županija)