Brodsko-posavska županija: 107 milijuna kuna za energetske obnove

Shvaćajući važnost energetske obnove s ciljem ostvarivanja uštede toplinske energije za grijanje a time i ostvarivanja brojnih brojne drugih ušteda, Brodsko-posavska županija kontinuirano ulaže i prijevljuje se na natječaje s područja energetske obnove.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 16. studenog 2017. godine otvorilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora', za koji je Brodsko-posavska županija putem resornih upravnih odjela i uz tehničku pomoć Centra za razvoj pripremila 15 projekata u sektoru velike komunalne infrastrukture i razvoja ITU područja za 10 institucija s područja zdravstva i socijalne skrbi i 5 s područja osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja ukupne vrijednosti oko 107,3 milijuna kuna.

U sklopu projekta, energetski će se obnoviti upravna zgrada, te zgrade infektologije, kirurgije, neurologije, psihijatrije i patologije Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" te Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu. Energetska obnova provodit će se i na zgradama nove i stare Bolnice te Domu zdravlja „Dr. Andrija Štampar" u Novoj Gradiški, kao i na zdravstvenom objektu u Okučanima. Projekti u sektoru zdravstva i socijalne skrbi vrijedni su ukupno 77,7 milijuna kuna.

Brodsko-posavska županija nastavlja i s energetskom obnovom školskih objekata te će u sektoru osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, u sklopu ovog Projekta, biti obnovljene lndustrijsko-obrtnička škola, Obrtnička škola, Srednja medicinska škola te Tehnička škola u Slavonskom Brodu kao i Osnovna škola „Ljudevita Gaja" u Novoj Gradiški. Ukupna vrijednost radova na ovim objektima iznosi 29,6 milijuna kuna.

U sektoru zaštite okoliša i ruralne infrastrukture, Centar za razvoj Brodsko-posavske županije pripremio je još 6 projekata energetske obnove ukupne vrijednosti 4,9 milijuna kuna za jedinice lokalne smouprave, u sklopu kojih će se energetska obnova provoditi i na Društvenom i vatrogasnom domu u Slavonskom Šamcu, zgradama na nogometnom i rukometnom igralištu u Vrpolju, društvenim domovima u Banovcima i Dubočcu te sportskom objektu u Kaniži. (Brodsko-posavska županija)