Bjelovarsko-bilogorska županija: Od ove godine uveden i Centar izvrsnosti iz informatike

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs jučer je potpisao ugovore o početku rada Centara izvrsnosti u ovoj školskoj godini 2018./2019. s ravnateljem Gimnazije Bjelovar Želimirom Vujićem i voditeljima Centara izvrsnosti iz matematike Blankom Iličić, engleskog jezika Irenom Pavlović, kemije Biljanom Balenović i informatike Nikolom Mihočkom.

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno je u najvećoj energetskoj obnovi svojih škola u povijesti vrijednoj 130 milijuna kuna. No, uz ulaganje u materijalne uvjete, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i programe namijenjene podizanju kvalitete obrazovanja, a jedan od programa su i Centri izvrsnosti i to iz matematike, engleskog jezika i kemije, a od ove godine s radom će krenuti i Centar izvrsnosti iz informatike.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula s Centrom izvrsnosti iz matematike. Želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Riječ je o projektu koji je Županija pokrenula u suradnji sa školama, ravnateljstvima, profesorima i nastavnicima. Time se željelo da naši učenici i profesori dobivaju prostor za proširenje svog znanja i iskustva, a jako bitno u svemu je poseban entuzijazam koji karakterizira cijeli projekt.

„Mi smo već petu godinu vrlo sretni i zadovoljni što imamo mogućnost raditi s nadarenim učenicima i ja ovdje mogu prenijeti mišljenja tih učenika koji ne odustaju nego imamo i učenike koji već petu godinu pohađaju Centar izvrsnosti, koji su jako zadovoljni i koji u svakom pogledu podržavaju ovo što se događa. Nama je to vrlo drag projekt. Što se tiče pomaka, možemo reći da imamo i nastupe na državnim natjecanjima što smo do sada imali vrlo rijetko. To su uglavnom učenici koji polaze Centar izvrsnosti. Učenici Centra izvrsnosti uključeni su i u ekipna natjecanja u matematici pa smo tako imali dvije ekipe koje su išle na državna natjecanja u Pulu, što znači da pohađanje Centra izvrsnosti ima utjecaja na njihove bolje rezultate“, naglasila je voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike Blanka Iličić.

Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su 2015. godine do početka rada još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.
„Engleskom jeziku je ovo četvrta radna godina. Interes je i dalje velik, imamo 130 prijavljenih učenika. Mi mentori volimo raditi u Centru izvrsnosti jer je to užitak, to su metode rada kakve se ne mogu raditi u redovnoj nastavi. Ipak su to učenici koji su najbolji od najboljih. Od 130 prijavljenih 68 je učenika koji žele nastaviti pohađanje Centra izvrsnosti. Imamo i pozitivne rezultate s državnih natjecanja. Zadnje dvije godine oba učenika koja su bila na natjecanju bili su polaznici Centra izvrsnosti tako da smo iznimno zadovoljni“, rekla je voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika  Irena Pavlović.

Od prošle školske godine s radom je krenuo Centar izvrsnosti iz kemije, a pokretanju tog Centra izvrsnosti išao je u prilog i novouređeni prostor kabineta kemije u Medicinskoj školi Bjelovar, ali i želja mentora i učenika da on krene s radom.
„Ja mogu reći da su naša iskustva jako dobra. Svi mentori su jedva čekali da započne novi ciklus. Ove godine imamo puno više zainteresirane djece. Ja bih se zahvalila kolegama iz osnovnih i srednjih škola koji su djecu motivirali da se uključe u rad centra. Ove godine se prijavilo 93 učenika, a radit će do 25 mentora, prema potrebi. Iskustva su dobra, imali smo i na natjecanjima primjere da je pohađanje Centra izvrsnosti utjecalo na bolje rezultate i nadamo se da će svake godine biti sve bolje“, istaknula je voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Biljana Balenović.

„Zahvaljujem županu i svima u Županiji na pokretanju Centra izvrsnosti iz informatike. IT sektor je jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva i drago mi je da je to u Županiji prepoznato. Mi smo kao županija uvijek imali dobre rezultate na natjecanjima iz informatike, ali do sada se to uglavnom radilo na nekom entuzijazmu određenog pojedinca. Ovo je prvi put da imamo sustav koji će i dalje brinuti o tome i to me jako veseli. Zadovoljni smo odazivom. Riječ je uglavnom o jako dobrim učenicima koji su se javili i vjerujem da ćemo nastaviti tim putem. Cilj nam je naglasak staviti na programiranje, ali i na primjenu novih tehnologija, kako u obrazovanju tako i na pripremi njihovih budućih zanimanja“, pojasnio je voditelj Centra izvrsnosti iz informatike Nikola Mihočka.

U konačnici tako će ove školske godine 333 učenika pohađati Centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike, a s njima će raditi 54 mentora. 

Za rad svoja četiri Centra izvrsnosti u proračunu Bjelovarsko-bilogorska županija je osigurala 750 tisuća kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva troškove prijevoza učenika, prehranu za vrijeme odvijanja Centara izvrsnosti te troškove rada mentora.

„Županija, a i svi zajedno kao društvo moramo investirati u ljude. Pod time mislim i u naše profesore, nastavnike, a ponajviše u naše učenike. Centri izvrsnosti su upravo takav projekt. Mi želimo postići da ukupan kvantum znanja u svim našim školama počne polako, ali sigurno rasti.  Da se ti najbolji rezultati koje postižu vrsni učenici koji pohađaju Centre izvrsnosti prenesu na ukupnost školstva naše županije. Svake godine pokušavamo uvesti novi Centar izvrsnosti. Ove godine, u dogovoru s profesorima, pokrenut će se Centar izvrsnosti iz informatike. To je četvrti Centar izvrsnosti i mi ćemo nastaviti, vjerojatno, i idućih godina s uvođenjem novih Centara. Želimo da što više ljudi bude uključeno u ukupnost ovog projekta. Biti učitelj, biti profesor nije samo posao, to je životni  poziv. Rad s najboljim učenicima, prenošenje znanja predstavlja izazov i za mentore“, istaknuo je prilikom potpisa ugovora župan Damir Bajs koji je tom prilikom zahvalio svim sudionicima u projektu. (Bjelovarsko-bilogorska županija)