Anušić: Svi gradovi i općine trebaju imati svoje organizirane sustave za EU fondove

Ukupna vrijednost projekta Poduzetnički inkubator i akcelerator (PIA) Antunovac iznosi 21,4 milijuna kuna od čega su 19,7 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije. Usporedimo li te iznose i izvorni proračun Općine Antunovac koji iznosi samo 3,8 milijuna kuna, onda je jasno zašto uporno govorim da sve općine i gradovi trebaju imati organizirane sustave za fondove EU unutar svojih uprava. Gospodarstvo Osječko-baranjske županije višestruko bi skočilo kada bi sve općine i gradovi zaposlili barem jednu osobu koja se bavi projektima EU. PIA Antunovac je primjer kako se radi s europskim fondovima. Uostalom, projekt je već u startu vrijedan 21 milijun kuna, a za sobom će povući još mnogo manjih projekata, novih radnih mjesta i puno gospodarske aktivnosti, što je dodatna vrijednost i dobitak. Očekujem da sve općine i gradovi ozbiljno pristupe radu na fondovima EU, a oni koji to još nemaju neka hitno organiziraju takve sustave. Županija će svima dati stručnu potporu, a sada sufinanciramo i izradu projektne dokumentacije čime je znatno olakšana priprema projekata u manjim jedinicama lokalne samouprave – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić na predstavljanju projekta PIA Antunovac koje je održano danas (13. listopada 2017. godine) u HGK Županijskoj komori Osijek. 
Projekt Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac predstavila je direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac - RODA d.o.o. Nataša Tramišak. Podsjetila je kako je Agencija osnovana 2013. godine i odmah je krenula s ozbiljnim projektima, između ostaloga i umrežavanjem lokalnih poduzetničkih potpornih institucija, što je jedan od modela uspješnog razvoja poduzetništva. U naredne dvije godine kroz projekt PIA Antunovac bit će izgrađeno i opremljeno 3.179 četvornih metara fizičke infrastrukture, odnosno 34 uredska prostora, dva proizvodno-poslovna prostora, konferencijska dvorana za 150 osoba te dva co-working prostora. Prostor i usluge PIA namijenjeni su za 21 malog i srednjeg poduzetnika koji posluju duže od tri godine te 12 novoosnovanih tvrtki koji će moći koristiti usluge i vrhunsku tehnologiju, a posebna pozornost dat će se razvoju ženskog poduzetništva. 
Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski zahvalio je županu Ivanu Anušiću koji je bio načelnik ove Općine u vrijeme pripreme Projekta te drugim institucijama i osobama koje su u protekle četiri godine uspjeli ovu ideju dovesti do realizacije. Nositelj projekta je Općina Antunovac, dok je Agencija RODA partnera sa šest suradničkih organizacija (Sveučilište J. J. Strossmayera, Ekonomski fakultet Osijek, HGK Županijska komora Osijek, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o., Woman in Adria i Matić savjetovanje), čiji su predstavnici nazočili ovom predstavljanju.