PROMO

HBOR snizio kamatne stope za kredite jedinicama lokalne samouprave

Nove projekte koje planiraju financirati kreditima, gradovi, općine i županije trenutno mogu realizirati po znatno povoljnijim uvjetima nego inače. Naime, HBOR je uveo privremenu mjeru sniženja kamatnih stopa. Mjera je uvedena početkom srpnja i na snazi je do kraja godine, do kada jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave kao i društva, agencije i ustanove u njihovom vlasništvu imaju na raspolaganju izuzetno povoljna kreditna sredstva HBOR-a s fiksnom kamatnom stopom od dva posto, odnosno 1,75 posto za zajmoprimce iz područja od posebne državne skrbi, potpomognutih područja, brdsko-planinskih područja i otoka.

Kredite mogu koristiti jedinice same, ali i društva, agencije i ustanove u njihovom većinskom vlasništvu ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, za kreditiranje projekata iz njihovog djelokruga, odnosno na programe kreditiranja: gospodarstvo, turizam, zaštita okoliša, infrastruktura, energetska obnova zgrada i EU javni sektor (i ruralni razvoj).

Ova privremena mjera HBOR-a primjenjuje se na kredite koji će biti odobreni do kraja ove godine. Ovisno o programu moguće je ugovoriti poček do čak pet godina, a rok otplate i do 15 godina, uključujući i poček (za sredstva po programu turizam rok otplate je 17 godina).

Kako stoji u uvjetima ove mjere, najviši iznos nije ograničen i ovisi o HBOR-ovim mogućnostima financiranja, konkretnom investicijskom programu, kreditnoj sposobnosti korisnika kredita, vrijednosti i kvaliteti ponuđenih instrumenata osiguranja, s time da za kredite iznad 50 milijuna kuna HBOR zadržava pravo predložiti drugačije uvjete, ovisno o raspoloživosti izvora sredstava. Inače, valuta kredita su kune ili valutna klauzula u eurima.

Točne uvjete i detalje o kreditnim programima obuhvaćenima ovom mjerom možete pogledati na sljedećim internetskim stranicama:

https://www.hbor.hr/investicijski-krediti/

https://www.hbor.hr/eu-fondovi/

(župan.hr/D.D.)

*Sadržaj je nastao u komercijalnoj suradnji s HBOR-om, uz poštivanje najboljih profesionalnih standarda